Pausanias Project


Messenië: Messene 2

Stadion en gymnasium van Messene, verreweg het grootste en best bewaarde sportcomplex van Griekenland (foto aanklikbaar voor vergroting). Buitengewoon interessant zijn het monument voor de familie van Saithidas achter het stadion (door Pausanias vermeld, fotos rechts), het propylon (met in de drempel ingekrast speelbord) en het Aristomenes-grafmonument, een enorm Hellenistisch grafmonument, waarover Pausanias een schitterend verhaal vertelt. Goed zichtbaar is het Romeins aandoende toilet, met niet-gescheiden zittingen en een waterstroom onderlangs vanwege de hygiëne.

Een enorm grafmonument uit de hellenistische periode ligt achter het z.g. heiligdom van Herakles. Of dit het grafmonument is dat Pausanias aanduidt als dat van Aristomenes is onbekend. Fotos boven v.l.n.r. het stadion van Messene en het grafmonument ter ere van de Messeniër Saithidas. Daarboven overzicht vanaf het Vourkano-klooster over de stad. Fotos onder: propylon en toiletten, stoa en 3 x grafmonument.

Fraai gerestaureerd zijn ook de restanten van het tempeltje van Artemis Limnatis (rechts, met reconstructietekening), een klein Ionisch tempeltje (16.10 x 10.60 m.). Ervoor liggen de resten van het altaar (niet op de foto). Het cultusbeeld stond bij dit tempeltje vrijwel in het midden, ipv. tegen de achterwand.